måndag 13 januari 2014

1. Vilka är de fyra årstiderna? svar: Vinter, Vår, Sommar och Höst
2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? Med ordet axel menar man här en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till sydpolen.  svar: 1 varv
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad? svar: ca 30-31 varv
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen? svar: 365 dagar plus lite till... 
5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel). svar: Det lutar mot solen eftersom att vi i Juli har det varmare än i December-Januari. 
6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel). svar: Den lutar just då ifrån solen eftersom att det är mycket kallare i Januari. Solens strålar når inte fram till Sverige när jordklotet har den ställningen och just därför blir det kallare. 
7. Vad är stora smällen? svar: Det är Big Bang. Det var när allting skapades. 
8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen. svar: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus och Pluto om man räknar med den. 
9. Vad kallas jorden på latin? svar: Tellus
10. Hur gammal är jorden? svar: Den är ca 5 miljarder år gammal. 
11. Vad är en komet? svar: Man kan kalla en komet för en smutsig snöboll eftersom att den består av is av olika slag och massa grus. Dessa snöbollarna har haft en bana som senare har tagits sönder av dragningskraften från Saturnus och Jupiter och samlades sedan i ett moln med massor av andra kometer. 
12. Vad är ett stjärnfall? svar: Stjärnfall är grus och stenar som kommer innanför jordens atmosfär och sedan brinner upp. Vi ser det då som ett stjärnfall. 
13. Vad är en asteroid? svar: Det är himlakroppar som går i en bana runt solen precis som vår jord gör, dock mellan Mars och Jupiter. 
14. Var finns asteroidbältet? svar: Mellan Mars och Jupiter, där finns de flesta asteroider. 
15. Vad är en galax? svar: Alla våra planeter ingår i ett stjärnsystem som kallas Vintergatan. Vintergatan är våran galax. 
16. Vad är Vintergatan? svar: Det är våran galax, där alla våra planeter finns. 
17. Hur länge har solen lyst? svar: 4,6 miljarder år
18. Hur varm är solen på ytan? 5 780 K??
19. Vad betyder det att solen står i zenit? svar: Det är när solen står rakt ovanför våra huvuden och en skugga kan därför inte bildas.
20. Vilken planet har flest månar? Tips: titta i tabellerna viktiga fakta i uppslagsordenMerkuriusVenusjordenMarsJupiterSaturnusUranus och Neptunus i NE (enkel). svar: Det är Jupiter och Saturnus som båda har drygt 60 månar. 
21. Varför ser det ut som om månen lyser? svar: Det är på grund av att solens ljus reflekteras på våran måne och studsar så att vi kan se den. Så om du ser månen på natten kan man egentligen inte säga att det är månen som lyser eftersom att månen inte är en ljuskälla. Det är solen som är ljuskällan, och det är solens ljus som reflekteras på månen. 
22. Vilka var de två första människorna på månen? svar: Det var Neil Armstrong och Edwin ”Buzz” Aldrin. 
23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden? svar: De kallas atronauter (de kan även kallas kosmonaut eller rymdfarare). 
24. Vad är ett teleskop? svar: Det är som en oerhört stor kikare som man använder för att kolla på stjärnor och planeter på närme håll. 
25. Vad är Hubble-teleskopet? svar: Det är ett teleskop som har sänts upp i rymden och rör sig i en bestämd bana runt jorden. 
26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel). svar: 
meteor: Det är litet grus eller små stenar som åker igenom våran atmosfär och sen brinner upp. Vi kallar oftast detta för stjärnfall då det för oss ser ut som att en stjärna faller.
meteorid: En sten eller grus som cirkulerar runt i rymden och är mindre än 10 m. (litet: meteorid, stor: asteroid) 
meteorit:  Detta är en meteor fast som inte helt har brunnit upp, alltså att stenen är såpass stor när den kommer in genom våran atmosfär att den inte hinner brinna upp. 
27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen. svar: 
28. Hur får vi olika årstider? svar: Vi brukar prata om att jorden har en egen axel. Detta är dock ingen axel som sitter bredvid våran nacke, utan det är en som osynlig "ställning" för jorden. Denna axel lutar och gör att när jorden snurrar runt solen kommer våra kontinenter att vara olika nära solen beroende på var vi är i våran omloppsbana runt solen. Sverige ligger nästan längst upp på jordklotet, och när vi är i den positionen i banan då vi lutar bort från solen når inte alla solstrålar fram och därför får vi det kallare. Om vi däremot är i den positionen då Sverige lutar mot solen kommer de mesta solstrålar att nå fram och vi får därför sommar. 
29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning?
svar: Det är när dag och natt är exakt lika långa. Detta infaller två gånger per år. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar