måndag 20 januari 2014

Lite om buddhismen

1. Han föddes ca. år 560 f.kr i en by i Asien. Hans familj (eller pappan) var väldigt rik och ville inte att han skulle drabbas av religiöst trubbel. Därför bestämde pappan att han skulle leva sitt liv bakom stängda dörrar och inte bli påverkad av livet utanför palatset. De få gånger som Siddharta väl kom utanför palatset fick han uppleva hur det faktiskt såg ut. Han förstod att alla inte hade det så lyxigt som han hade och började efter det tänka på vad som är meningen med livet. När han blev äldre lämnade Siddharta sin fru och barn för att bli en asket. Detta liv gav dock inte svar på frågorna som han hade, så efter att ha först levt ett liv i lyx, sedan ett i fattigdom valde han nu att fästa sig vid det mentala, vilket betydde att han skulle fästa sig vid det mentala-tanken och förståndet. Efter ett tag uppnådde Siddharta nirvana.

2. Att leva sitt liv i först extrem rikhet och sen extrem fattigdom.

3. Han satte sig vid det heliga bodhiträdet intill Ganges biflod Gaya och mediterade. När han för första gången satte sig vid trädet bestämde hans sig för att meditera tills att han nått den slutgiltiga insikten. Tillslut upplevde Siddharta det stora ljuset och Blev Buddha, vilket betyder "den upplyste". Siddharta uppnådde Nirvana.

4. Han kallade sin lära för "de fyra ädla sanningarna". Att allt är lidande, hela livet från födelsen till döden.

5. De olika riktningarna kan antingen vara de två grenarna som Buddhismen är uppdelad i, som finns i Kina och andra länder i Asien. Mahayana (den stora vagnen) och Hinayana (den lilla vagnen) är de två grenarna som finns, och den första grenen anser att näst intill alla kan uppnå Nirvana medans den andra anser att endast ett fåtal personer kan uppnå Nirvana.

6. Munkarna har en stor roll inom Buddhismen och innan man kan bli munk (killar) eller nunna (kvinna) måste man genomgå en prövotid. Killarna som vill bli munkar blir rakade på deras huvuden och får klä sig i brandgula kläder. När killarna har fyllt 20 år kan de bli kallade en riktig munk.
________________________________________________________________________________

8. Man mediterar och uppnår Nirvana.

9. Av egen erfarenhet visste Buddha att man inte kan vara lycklig om man varken lever i lyx eller fattigdom. Han ville därför att folk skulle ta en mellanväg för att bli upplysta. Enligt Buddha var den rätta vägen "Mittens väg". Han döpte denna vägen till den åttafaldiga vägen, och den skall leda fram till Nirvana.

10. Rätt kunskap, Rätt sinnelag, Rätt tal och rätt handlande.

11. Inget lidande. Utsläckt.

12. Buddha ansåg att det var onödigt att offra och be till gudarna eftersom att ingen Gud lyssnar. Man skulle hitta sin egen väg.

13.

14. Hinayana-Buddhismen och Mahayana-buddhismen.

15. Hinayana-Buddhismen är den lilla vagnen och de som tillhör denna grenen tror att bara munkar och nunnor kan nå Nirvana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar