måndag 20 januari 2014

Big Bang



Tänk dig att du står still och har ingenting alls. Inga kläder, inga skor, ingenting alls. Men plötsligt så ger någon dig en lott och du vinner 10 miljoner kronor. Du går från att ha exakt ingenting, till att ha allt(nästan). Det var ungefär så som universum skapades. Det började med att det inte fanns någonting alls (eller så fanns allt i en mini mini mini punkt), och sen exploderade det och det som inte fanns (eller det lilla som fanns) började expandera och bli större. Så, hur vet vi att detta har hänt? Det vet vi inte, detta är bara en teori för att ha en tanke vad som hände när universum skapades. Dock finns det olika argument för att detta faktiskt har hänt.

En man som hjälpte till att "hitta" en teori var Edwin Hubble. 1929 skickade han ut det första teleskopet som kunde studera stjärnorna utifrån rymden och inte från jorden som man gjort tidigare. Edwin mätte rödförskjutningen (spektrum) i stjärnorna och såg att de var i olika färger.
Rödförskjutning, eller spektrum som det också kallas, är ljus som man mäter i våglängder. De allra kortaste vågorna är lila och de längsta vågorna är röda. Så när strålningskällan är nära observationsplatsen når det fram mer svängningar mer sekund, och man säger då att det blåförskjuts. Ljuset blir alltså lila/blått. När det är tvärtom, alltså att strålningskällan är på väg bort så rödförskjuts ljuset och man ser det som rött.

Så när de studerade stjärnorna såg man att en del av dom var röda och en del var lila/blå. Med hjälp av rödförskjutningen (Dopplereffekten som den kallas) förstod man då att de stjärnor som var lila var närmast oss, och de som var röda var längst ifrån. Dock blev de som var lila mer och mer röda, och med hjälp av teleskopet kom Edwin då fram till att alla stjärnor rörde sig längre ifrån oss, och man förstod även då att eftersom att stjärnorna kan åka ifrån oss, så måste hela universum expandera. Det betyder att hela universum blir större och större hela tiden.

Eftersom att något växer och blir större så måste det betyda att det har varit väldigt litet från början. Det forskare tror hände var att från början så var all universums massa samlad i en väldigt liten punk, som egentligen inte är någonting. Trycket blev väldigt väldigt hårt, och temperaturen sjönk och steg. Trycket gjorde att massan exploderade och stjärnor bildades. Det var även här de 92 grundämnena skapades (Väte och Helium utgör 98% av Universum och resten utgör 2%). Stjärnor skapades (stjärnor är mestadells bara väte) och på grund av gravitationen drogs de samman och tillslut så skapades galaxer.

Ett annat argument för att Big Bang faktiskt inträffade är att man kan mäta strålning i universum som skapades under smällen. Det är ingen hög halt med strålning, men den finns där. Detta kom man på när två män, Arno Penzias och Robert Wilson, byggde ett radioteleskop för att kolla någonting i rymden. De fick dock ingen bra signal utan det brusade hela tiden. Ingen av männen förstod vad det var som var fel, de provade både att tvätta teleskopet och byta ut alla dess delar för att få bort bruset. Inget av detta funkade, så något annat var det som var problemet. 
De kom fram till att det var strålning ute i rymden som skapade bruset på signalerna. Denna strålning låg på en temperatur på 3 grader över nollpunkten vilket stämde precis med en teori som man tidigare har haft om strålningen som uppkom vid Big bang. 




http://illvet.se/fraga-oss/vilka-bevis-finns-det-for-big-bang 
http://www.ne.se/lang/stora-sm%C3%A4llen 
http://www.ne.se/lang/edwin-p-hubble?i_h_word=Edwin%20Hubble



några oooord:
Kosmisk (universum)
Strålning
Kosmisk bakgrundsstrålning





(ny text från onsdagens lektion, bara anteckningar) 
Det första beviset som man har är Hubbles teori. Han föddes i slutet på 1800-talet och levde i Amerika. På 1900-talet så uppfann han Hubbleteleskopet som sändes ut i rymden. Detta teleskopet gjorde att man kunde ta bilder ut i från rymden istället för att ta bilder från jorden som man endast hade kunnat göra innan. Med detta teleskop kunde Edwin kolla rödförskjutningen (använda spektrallinjer)och han såg då att de stjärnor som var närmast oss var lila och de som var längre bort var röda. När han studerade detta under en längre tid såg han dock att alla stjärnor gick mer och mer åt det röda hållet, vilket betyder att alla stjärnor åker ifrån oss. Eller, egentligen åker de inte ifrån just oss då vi inte är centrum, utan allting åker ifrån varandra i universum. Det expanderar. När Hubble förstod detta så började han tänka baklänges. Eftersom att det nu expanderar måste det från första början ha varit väldigt väldigt litet.


Ett annat bevis som vi har är tack vare Arno Penzias och Robert Wilson upptäckt. På 1960 talet så skapade de ett så kallat radioteleskop som skulle för

2 kommentarer:

  1. Du förklarar teorin väldigt bra med en väl uppbyggd text och du visar även att du själv förstår vår uppkomst om det nu är så att denna teorin är sann.

    Hade jag inte kunnat något alls om teorin Big Bang hade jag förstått den efter att jag läst denna text.

    Du skall även ha ett extra plus till att du förklarar med egna ord upp till 100%.
    Du borde dock ha förklarat vad rödförskjutningen (spektrum) är.

    Ett tips som du bör tänka på när du skriver förklaringar eller liknande är att du förklarar vad precis allt är, du förklarade i mesta dels vad allt var i denna text förutom rödförskjutning (om jag inte missat något).



    SvaraRadera