torsdag 23 januari 2014

Vargjakten

I februari i år var det tänkt att 30 av de 400 svenska vargar skulle skjutas. Vargarna ska skjutas på grund av att man ska förebygga skador på renar, tamboskap och hundar. När Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen överklagade detta fick de dock fram sin åsikt och den licensierade vargjakten stoppades av förvaltningsrätten i Stockholm. Bo Sköld, generalsekreterare i Svenska jägareförbundet, säger att detta inte är ett bra beslut för människorna som lever på landsbyggden och har vargar runt sig. 
Vi står för att man ska ha varg, men det ska vara så få som möjligt för att kunna skapa en samexistens mellan människa och rovdjur. 

Gunilla Skotnicka-Ewing, sektionschef på Naturvårdsverket säger att man måste inom kort bestämma sig för att vargjakten upphör i år, eller om det blir så att 30 vargar faktiskt ska skjutas. På Tisdagskvällen säger hon till TT att de förhoppningsvis har ett beslut inom några få dagar. 

jag tycker & tänker:
Jag tycker både att det är bra och dåligt att de har stoppat vargjakten. Precis som bo Sköld (där uppe) säger, så är det dåligt är det för att människorna som lever på landsbygden och som har stora problem med vargarna. Många får, kalvar och även hundar blir ofta attackerade av vargar och på grund av detta så hade det varit bra om man hade skjutit några vargar. Jag tänker att om man dock skjuter ca 50 av Sveriges 400 vargar så är det mycket större chans att det blir inavel och vargarna kan då förvandlas till ett ännu farligare djur. Jag tycker personligen att vargarna är ett väldigt vackert djur och de är även någon sorts "icon" för Sverige, så det hade varit väldigt synd om de skulle bli utrotningshotade. 


Hitta en grupp eller organisation som är för vargjakt och en annan som är emot vargjakt. 
svar: 
Vilka argument framför de? 

Vad baserar de sina argument på? 

Varför tror du att de tycker som de gör? 

Vad tycker du? 

Varför tycker du så? 


Vilka frågor har du fortfarande?

http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/01/jakten-pa-varg/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/fortsatt-stopp-for-vargjakt/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fortsatt-stopp-for-vargjakt_8917062.svd
http://hn.se/nyheter/sverige/1.2729102-stopp-for-vargjakt-tills-vidare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar