onsdag 22 januari 2014

repetition om Hinduism

Frågor: 
1. Hur uppstod hinduismen? svar: Draviderna var ett folkslag som för ca 1500 år sedan bodde i Indien, vid Indusfloden. När sedan Arierna (som var vita) invaderade Indien blev det krig mellan Draviderna och Arierna. "De Vita" vann detta slaget och blev härskare. De vitas och de svartas traditioner blandades och man tror att det var då som Hinduismen uppstod. 
2. Nämn fakta om återfödelsen. svar: Alla Hinduer tror att man återföds, vad man återföds som är dock olika från person till person. Om du inte har levt ett bra liv och varit en dålig människa kan du återfödas i ett lågt kast eller till och med till ett djur eller insekt. Ett lågt kast är tjänare eller handelsmän. Om du återföds som en insekt är det ett tecken på att du har levt ditt förra liv väldigt dåligt. Målet med detta är att man inte ska återfödas. Detta kallar de moksha, och det menas att du har levt ett väldigt bra liv. Med ett bra liv menas att du har gjort många bra gärningar och varit hjälpsam och omtänksam. 
3. Vilka var de första kasterna? svar: Präst, Krigare, Bönder, Handelsmän och tjänare som är längst ned. 
4. Nämn fakta om de kastlösa. svar: De kastlösa är de som inte ingår i något kast alls, alltså att de inte ens är tjänare, vilket är det lägsta kastet. 
5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse. svar: Karma är samma som matt man antingen straffas eller belönas i sitt nästa liv. Om man har levt ett bra liv innan (goda handlingar) så kommer man återfödas till något bra eller återfödas i något bättre kast. Om man dock har handlat med onda hjärningar i sitt förra liv återföds man till något sämre. Så karma är alltså att det spelar faktiskt roll vad du gör i detta liv, för det kommer antingen hjälpa dig eller stjälpa dig i nästa. 
6. Nämn fakta om den heliga kon. svar: Förr i tiden så levde Arierna som nomader och korna var då deras viktigaste ägodelar. Därför blev de senare i tiden heliga. Dock är inte hela kon helig utan mulen blev en gång förbannad av guden Shiva. 
7. Vilka är de tre huvudgudarna? svar: Brahma, Vishnu (Krishna) och Shiva
8. Hur hyllar man gudarna? svar: Man mediterar morgon och kväll framför bilder på gudarna. Folket stället även fram blommor och frukt till gudarna. 
9. Nämn fakta om Brahma. svar: Hinduerna säger att detta är skapelseguden. Han har 4 huvuden, ett åt norr, ett åt söder, ett åt väst och ett åt öst. Han har därför alltid koll runt om sig. 
10. Redogör för Vishnus betydelse. svar: Han är en gud som tar plats i en vanlig människas kropp för att hjälpa till på jorden. Det kan t.ex. vara början på ett krig så tar Vishnu form i en vanlig människa (Krishna) för att göra gott. 
11. Nämn fakta om Shiva. svar: Detta är livets, men även dödens gud. Därför säger man att han både är god och ond. Som dödens gud är han hemsk man som livets gud är han väldigt kärleksfull. Tack vare Shiva tror man på återfödelse. 
12. Nämn fakta om Vedaböckerna. svar: Det är som Hinduismens bibel och är en samling av en rad olika texter och böner från 1500 till 400 f.kr. 
13. Nämn fakta om Varanasi. svar: Varanasi är Hinduernas heliga stad och många hinduer vallfärdar hit för att helas i Ganges. Om man badar här sägs det att man blir fri från sina synder. I Varanasi kan en död person även uppnå Brahman. 
14. Redogör för Sadhus. svar: Det är Hinduismens heliga män och de lever väldigt enkelt. Alltså har de bara några få ägodelar. 
15. Vad kallar indierna sin religion? svar: 
16. Vilket är hinduernas viktigaste mål? svar: Att nå Brahman.
17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar