onsdag 15 januari 2014

Text om Hinduism-religionens uppkomst osv

http://www.so-rummet.se/content/hinduismens-uppkomst-och-heliga-skrifter
http://www.ne.se/enkel/hinduism

Det är väldigt svårt att säga när Hinduismen startades på grund av att den inte har någon speciell grundare. Det finns alltså ingen speciell person som började med den hinduistiska tron, utan det kan ha varit en grupp människor eller en familj som började med det.
2600 år före Kristus uppkom flodkulturerna. Det som hände var att folk började bosätta sig vid floderna (i detta fallet floden Indus i Indien) och kunde börja odla fram mat och då stanna på platserna, alltså inte leva som nomader. 1000 år senare kom även Arierna till Indus (Indien) och när folkgrupperna blandades skapades även troligen en ny religion som vi nu kallar Hinduism. Med åren växte den och bara blev större och större.

Så varför skapades just Hinduismen? Det finns ingen som riktigt kan svara på det. Från början kan religionen bara ha varit helt vanliga regler som människorna bestämde sig att leva efter när Arierna började leva med ursprungsfolket som fanns på plats. De kanske hade ett möte där de bestämde att vi inte ska äta kossorna för att de get otur längre fram i livet eller att man inte får sno folks partners för att det inte är särskilt snällt. Dessa regler kan senare ha blivit ungefär som "budord" och bli grunden för religionen.

från filmen: 
Diwali-ljusets högtid. Ljuset var en symbol för ......
Dharma-så man vill bli behandlad själv ska man behandla andra


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar